Please use this identifier to cite or link to this item: http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/6442
Title: Гастрономическая метафора как способ выражения оценки в турецком языке
Other Titles: Gastronomical Metaphor as a Means of Expressing Assessment in the Turkish Language
Authors: Дардыкова, Н. В.
Keywords: Языкознание (лингвистика)
Частное языкознание. Языки мира
Турецкий язык
Лексикология. Лексическая семантика
Issue Date: 2021
Publisher: Минский государственный лингвистический университет
Citation: Вестник МГЛУ. Сер. 1, Филология. – Минск : МГЛУ, 2021. – № 2 (111). – С. 133-141.
Abstract: В статье на материале 192 гастрономических метафор турецкого языка рассматривались особенности передачи различных типов оценок, связанных с метафоризацией названий блюд, способов их приготовления и употребления в пищу. Свойства пищи в 85 % случаев используются, чтобы негативно охарактеризовать внешность, характер и особенности поведения человека. В основе метафорических проекций лежит принцип антропоцентричности, когда полученные стереотипные образы напрямую связаны с общими особенностями вкусового восприятия людей: вкус сладкой или жирной еды ассоциируется с чем-то привлекательным или заманчивым, а горький и кислый вкус – с чем-то вызывающим неприязнь, огорчение. Ключевые слова: гастрономическая метафора; оценка; ценность; принцип антропоцентричности; турецкий язык.
Description: Dardykova N. Gastronomical Metaphor as a Means of Expressing Assessment in the Turkish Language. Basing on the material of 192 gastronomical metaphors taken from the Turkish language, the article deals with the peculiarities of expressing different types of assessments connected to the process of metaphorization of the names of dishes together with their preparation and consumption processes. It is revealed that in 85 % of cases properties of food are used to give a negative characteristic of a person’s appearance, character or behavioral characteristics. Metaphorical mapping is based on the principle of anthropocentrism when target stereotypical domains are related to common features of the appreciation of taste: the taste of sweet or fatty food is associated with something attractive or tempting, a sour or bitter taste – with something upsetting or disgusting. Key words: gastronomical metaphor; assessment; value; principle of anthropocentrism; Turkish.
URI: http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/6442
ISSN: 1819-7620
Appears in Collections:Вестник МГЛУ. Сер. 1. Филология (статьи)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дардыкова Н. В. Гастрономическая метафора.pdf1,07 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.