Please use this identifier to cite or link to this item: http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/7028
Title: Особенности функционирования отказа в письменной деловой коммуникации
Other Titles: Features of the Refusal Functioning in Written Business Communication
Authors: Лавринович, Н. В.
Keywords: Языкознание (лингвистика)
Частное языкознание. Языки мира
Лингвистика текста. Лингвостилистика
Немецкий язык
Issue Date: 2021
Publisher: Минский государственный лингвистический университет
Citation: Вестник МГЛУ. Сер. 1, Филология. – Минск : МГЛУ, 2021. – № 5 (114). – С. 56-63.
Abstract: Статья посвящена описанию и анализу специфичных характеристик делового письма и их влияния на функционирование отказа в деловой корреспонденции. Максимальная точность изложения интенции, композиционная оформленность, отсутствие прямого контакта, вежливость и официальность задают определенную прагматическую направленность отказу в деловой переписке, а также оказывают значительное влияние на выбор языковых средств выражения отказа. Ключевые слова: отказ; письменная деловая корреспонденция; категория вежливости; языковые средства выражения отказа; средства смягчения отказа.
Description: Lavrinovich N. V. Features of the Refusal Functioning in Written Business Communication. The article is devoted to describing and analysing the specific characteristics of a business letter and their impact on the functioning of refusal in business correspondence. The maximum accuracy of the statement of intention, compositional design, lack of direct contact, politeness and formality set a certain pragmatic direction for refusal in business correspondence, and also have a significant impact on the choice of linguistic means of expressing refusal. Key words: speech act of refusal; business correspondence; the category of politeness; language means of expressing refusal; mitigation of refusal.
URI: http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/7028
ISSN: 1819-7620
Appears in Collections:Вестник МГЛУ. Сер. 1. Филология (статьи)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.