Please use this identifier to cite or link to this item:
http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/16726
Title: | Об ономасиологической структуре креолизованных номинаций |
Other Titles: | On the onomasiological structure of creolised nominations |
Authors: | Михалевич, М. М. |
Keywords: | Языкознание (лингвистика) Сравнительное языкознание. Сопоставительная лингвистика Лексикология. Лексическая семантика Английский язык Белорусский язык Русский язык |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Минский государственный лингвистический университет |
Citation: | Михалевич, М. М. Об ономасиологической структуре креолизованных номинаций / М. М. Михалевич // Национально-культурный компонент в тексте и языке: сборник научных статей по материалам докладов Междунар. науч. конф., Минск, 4–6 апр. 2024 г. / редкол. : О. А. Полетаева (отв. ред.) [и др.]. – Минск : МГЛУ, 2024. – С. 166–170. |
Abstract: | В статье рассматриваются возможности анализа креолизованных предметных номинаций с точки зрения ономасиологического подхода, главные условия осуществимости такого анализа, перечислены группы предметной лексики, для которых наиболее характерна креолизация. Ключевые слова: ономасиологическая структура, этимологическая история, креолизация, номинация, нумеральный компонент, эвфемизм. |
Description: | Michalevic M. The article discusses the possibilities of analysing creolised nominations of objects from the point of view of the onomasiological approach, indicates the main conditions for the feasibility of such an analysis, and lists the vocabulary groups for which creolisation is most characteristic. Key words: onomasiological structure, etimological history, creolisation, nomination, numeral component, euphemism. |
URI: | http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/16726 |
ISBN: | 978-985-28-0282-6 |
Appears in Collections: | Национально-культурный компонент в тексте и языке (статьи) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
166-170.pdf | 376,62 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.