Please use this identifier to cite or link to this item: http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/15939
Title: Актуализация концепта “food” («пища») в современном британском английском языке
Other Titles: Actualization of the Concept “Food” in Modern British English
Authors: Шуманская, О. А.
Keywords: Языкознание (лингвистика)
Issue Date: 2024
Publisher: Минский государственный лингвистический университет
Citation: Шуманская, О. А. Актуализация концепта “food” («пища») в современном британском английском языке / О. А. Шуманская // Вестник МГЛУ. Сер. 1, Филология. – 2024. – № 5 (132). – С. 120–129.
Abstract: Цель исследования состоит в выявлении и описании понятийной составляющей концепта «food» («пища») в современном британском английском языке. Материалом исследования послужили тексты из Национального британского корпуса. Были установлены компоненты значения концепта: пища как маркер социального неравенства, индикатор культурно-пространственной удаленности, источник удовольствия, источник здоровья, источник опасности и жизненная угроза. Были определены способы вербальной реализации перечисленных значений. Клю че в ые сло в а: концепт «пища»; структура концепта; понятийный компонент; витальные потребности; вербальная репрезентация концепта.
Description: Choumanskaya O. The purpose of the study is to identify and describe the meaningful component of the concept “food” in modern British English. The research material was based on texts from the National British Corpus. The constituents of the concept's meaning were identified: food as a marker of social inequality, a source of health, a threat, a source of pleasure and an indicator of cultural-spacial distance. Methods of verbal representations of these meanings were determined. Ke y w o rd s: concept “food”; concept structure; meaningful component; vital needs; verbal representation of the concept.
URI: http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/15939
ISSN: 1819-7620
Appears in Collections:Вестник МГЛУ. Сер. 1. Филология (статьи)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
120-129.pdf281,99 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.