Please use this identifier to cite or link to this item: http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/148
Title: Критерии определения степени деавторизации высказывания (на материале англоязычных публицистических текстов)
Other Titles: Defining Criteria of Sentence Deauthorization Degree (on the Material of English Newspaper Texts)
Authors: Басовец, И. М.
Keywords: Языкознание (лингвистика)
Частное языкознание. Языки мира
Английский язык
Грамматика
Issue Date: 2018
Publisher: Минский государственный лингвистический университет
Citation: Вестник МГЛУ. Сер. 1, Филология. – Минск : МГЛУ, 2018. – № 1 (92). – С. 43-48.
Abstract: Данная статья посвящена критериям определения степени деавторизации высказывания, реализуемой в конструкциях деавторизации, которые употребляются в англоязычной публицистике. Одним из критериев является выраженность/невыраженность субъекта конструкции деавторизации в структуре предложения. В конструкциях с устраненным (подразумеваемым) субъектом фиксируется максимальная степень деавторизации. Для конструкций с вербально выраженным субъектом степень деавторизации варьируется в зависимости от двух критериев: а) семантики субъекта и б) наличия/ отсутствия распространителей. Минимальная степень деавторизации наблюдается в конструкциях с субъектом с семантикой обобщенности, употребленным с распространителями.
Description: The article is devoted to defining the criteria of the sentence deauthorization degree in deauthorization structures that are used in English newspaper articles. One of the criteria is the explicit/non-explicit subject of the deauthorization structure in the sentence. Structures with non-explicit (implied) subjects show the maximum deauthorization degree. In structures with verbally expressed subjects, the deauthorization degree varies depending on the two criteria: a) semantics of the subject and b) presence/absence of determiners to such subjects.
URI: http://e-lib.mslu.by/handle/edoc/148
ISSN: 1819-7620
Appears in Collections:Серия 1. Филология



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.